“Südamering” – film armukolmnurgast ökokogukonnas

undefined

Kui nägime reklaami, et selline film on kinodesse tulemas, teadsime mehega mõlemad, et tahame vaatama minna. Minul oli huvi teada saada, mis seal Mõisamaal samal ajal toimus, kui ma käisin paari aasta eest tööalaselt nende juures. Sain ju ka tookord aru, et kõik ei ole päris nii nagu välja paistab, aga noh, kes neid teab, äkki just nii asjad seal käivad.

Film oli muidugi karm, just selles mõttes, et need inimesed on ju kõik päriselt olemas, koos oma probleemide, murede ja südamevaluga. Mängufilmi on selles mõttes kergem vaadata, et kui on jube koht, siis saad alati mõelda, et see on ju ainult näitleja ja olukord on lavastatud.

Sisust nii palju, et film on Eesti esimese ökokogukonna loomisest ja arenemisest 5 aasta jooksul. Peamine liin on Riinu, Liina ja Mareki nö armukolmnurgast. Ja see oli kindlasti üks põhjustest, miks see kõik lõhki läks.

Ma ise ei tahaks kindlasti kogukonnas elada. Mul on vaja oma privaatsust ja otsuseid tahan ka oma peaga teha. Mulle piisab, kui saan perega igapäevaseid asju arutada. Oleks pigem koormaks, kui peaks igas asjas 10 inimese arvamust kuulama ja lõputult arutama. Samuti ei jaksaks nii palju teiste muresid kuulata ja neile kaasa elada.

Kõneainet pakkus film päris palju. Saime mehega tükk aega nähtu üle arutada. Kõrvaltvaatajana (või siis filmivaatajana 🙂 ) võiks öelda, et asjaosalised ei õppinud sellest jamast suurt midagi ja rikkusid enda ning teiste elu päris korralikult. Keegi neist polnud targem, kes oleks järele andnud. Tundus, et nad olid täiesti pimestatud oma usust kogukonda. Lõpus ma enam ei saanudki aru, mida nad selle kogukonnaga saavutada tahtsid, sest oli täiesti selge, et see ei toimi.

Käisime filmi vaatamas Kosmose kinos ja oh üllatust, kui selgus, et see on selline linastus, kus režissöör ise ka kohal on. Kui film läbi sai, rääkis režissöör paar sõna ja temaga olid kaasas ka 2 kogukonna elanikku, kes seal ikka püüavad asja edasi viia. Ühelt poolt oli huvitav neid kuulata aga teiselt poolt tahtsin juba värske õhu kätte. Režissöör ütles näiteks seda, et tal on musta materjali 300 tunni jagu ja võimalik, et tuleb väiksemat sorti seriaal sellest veel, sest teemasid, millele keskenduda, on seal mitmeid.

One thought on ““Südamering” – film armukolmnurgast ökokogukonnas

Leave a comment